Kulturno društvo Ljudski pevci Sromlje


Sromlje, 8256 Sromlje

031 784 428, mentorica Vida Bratanič
lp.sromlje@gmail.com

 

 

 

 

 

 

 

 

Ljudski pevci prihajamo iz okoliških vasi Krajevne skupnosti Sromlje. Od tod izhaja tudi naše ime.

 

Ljudski pevci smo društvo, ki je v bistvu nastalo iz cerkvenih pevcev. Najprej, še v malo drugačni sestavi, smo peli le cerkvene. Potem pa smo se na pobudo zdaj že pokojne gospe Olge Kolan, takratne organistke v Dobovi, sestali kot skupina ljudskih pevcev. Naši začetki, tako kot tudi sedanja zasedba segajo deset let nazaj in sicer na naš prvi nastop na vsakoletnem srečanju ljudskih pevcev v Sevnici. Trenutno je v naši zasedbi devet članov.

Začeli smo se redno dobivati ter se leta 1997 tudi uradno registrirali kot kulturno društvo, takrat kot eno prvih društev ljudskih pevcev v naši občini. Začeli smo z dvema novima pesmima, sedaj pa jih je v našem arhivu še veliko več. Sedaj imamo vaje enkrat tedensko, po potrebi oziroma v bližini nastopa pa se dobimo še večkrat.

Leta 2000 nas je prizadela smrt naše takratne mentorice, organistke in vodje pevcev gospe Olge Kolan. Vendar nismo odnehali in smo se sami trudili peti še naprej.

Sedaj pojemo na raznih srečanjih ljudskih pevcev in se radi udeležujemo različnih prireditev. Radi se odzovemo povabilu na nastop. Tako smo peli že v Portorožu, Žužemberku, Škocjanu, Račni in še kje. Zapojemo pač povsod kamorkoli nas povabijo, na obletnicah raznih srečanjih in nenazadnje tudi na pogrebih. Pojemo vse zvrsti pesmi, najraje pa kakšno vinsko, saj smo doma iz vinorodnega kraja.

Zanimivost našega društva je, da pojemo štiriglasno, petju pa včasih dodamo še t.i. ubercvik ter da smo v društvu pevci štirih generacij. V sklopu našega društva deluje še sekcija harmonikarjev. Ti nam predvsem pomagajo pri izvedbi kakšnega samostojnega programa, kjer je pač potrebno.

Po peti obletnici delovanja pa smo se odločili, da posnamemo še kaseto. Tako bomo imeli pesmi shranjene, da ne boi šlo v pozabo, saj se zavzemamo za to, da ljudska pesem ne bi šla v pozabo, da ljudsko petje ne bi zamrlo. Tako smo v jeseni leta 2003 posneli zgoščenko in kaseto. Na ta izdelek smo zelo ponosni ter hkrati veseli, da nam je ta podvig uspel.

Upamo, da bomo ljudsko pesem še dolgo prepevali, saj smo letos praznovali že deseto leto delovanja.

 

Sedež: KD Ljudski pevci Sromlje, Sromlje 5, 8256 Sromlje

Kontaktni osebi:

 

 Ivan Bostele, predsednik

Oklukova gora 17, 8256 Sromlje

 tel. 477 80 30 

 

Vida Bratanič, tajnica,

Bukošek 9a, 8250 Brežice

 tel. 49 61 599 ali 031 784 428

 

Kontakt

Zveza kulturnih društev Brežice
Trg Jožeta Toporišiča 3
8250 Brežice
041 326 162 (predsednik)
info@zkd-brezice.si
zkd-brezice.si

Uradni podatki

Zveza kulturnih društev Brežice
Trg Jožeta Toporišiča 3
8250 Brežice
Slovenija
ID za DDV: 55719295
IBAN: SI56 6100 0001 5784 575 (Delavska hranilnica)

Sledite nam