Novice

Stran 1 od 28 (Vseh vnosov: 333)

Odpoved Zbora članov ZKD Brežice in priporočilo o odpovedi druženj

13. marec 2020

Spoštovani,

- Obveščamo vas, da zaradi povečanega epidemiološkega tveganja in izrednih razmer v torek, 24. 3. 2020, ne bomo izvedli napovedanega zbora članov Zveze kulturnih društev Brežice.

V naslednjih dneh boste po elektronski pošti prejeli gradivo, ki bi ga sicer na zboru obravnavali, s prošnjo, da ga pregledate in korespondenčno potrdite.

- Po priporočilih stroke predlagamo tudi, da do preklica odpoveste vse načrtovane javne dogodke kot tudi druženja na vajah.

Prepričani smo, da budno spremljate nastalo situacijo v državi in boste k ukrepom pristopili z razumevanjem.

Kulturni praznik po sromeljskih vaseh

8. februar 2020

Moški pevski zbor Sromlje na praznik kulture že več kot 25 let nastopa po vaseh Krajevne skupnosti Sromlje in vaščane razveseljuje s slovensko pesmijo. 

Letos se jim je z recitacijo lastne pesmi na postojankah pri Peterkovičevih v Curnovcu in v vaškem središču v Zgornji Pohanci pridružila brežiška pesnica Dragomila Šeško in s tem k tradicionalnemu dogodku dodala še dodatno dimenzijo. 

Foto: Andreja Šiško/Lučka Černelič 

Prejemniki priznanj in odličij ZKD Brežice za leto 2019

24. januar 2020

 

 PrejemnikPriznanje/vrsta odličja
1.Barbara Bogovičpriznanje
2.Anja Baškovčpriznanje
3.Jožica Peničpriznanje
4.Jelka Žnideršičpriznanje
5.Mojca Florjaničpriznanje
6.Robert Deržičbronasto odličje
7.Lojze Ogorevcbronasto odličje
8.Matej Kramžersrebrno odličje
9.Edita Krošlsrebrno odličje
10.Silvester Hotkosrebrno odličje
11.Miran Petelinczlato odličje
12.Miha Halerčastno priznanje

 

Sprejem Vive danes ob 18.30

16. april 2019

Danes ob 18.30 se Viva po velikem uspehu na tekmovanju v Tallinnu vrača v domače Brežice. Na gradu Brežice jo bomo sprejeli župan, predstavniki kulture, viveki in ostali.

Vabljeni!

Viva dvakrat druga na Mednarodnem zborovskem tekmovanju v estonskem Tallinnu

15. april 2019

MePZ Viva Brežice se je med 11. in 14. aprilom 2019 kot edina slovenska zasedba udeležil 16. mednarodnega zborovskega festivala Tallinn 2019. Nastopil je v dveh tekmovalnih kategorijah: v kategoriji mešanih zborov in v kategoriji ljudske glasbe. Skupno pa je tekmovanje potekalo v osmih kategorijah, v vsaki pa so podelili nagrade za prva tri osvojena mesta.Petčlanska mednarodna žirija v sestavi Sharon J Paul (USA), Mathieu Romano (France), Bo Holten (Denmark), Aarne Saluveer (Estonia)  in Maris Sirmais (Latvia) - predsednik žirije je nastop vsakega zbora lahko ocenila z največ s 100 točkami. V kategoriji mešanih zborov je nastopilo pet predhodno izbranih zborov; poleg Vive še dva estonska, finski in latvijski zbor. V tej kategoriji je Viva osvojila drugo mesto z osvojenimi 89,6 točkami. Prvi so bili Latvijci s 94 točkami, tretji pa Finci z 89 točkami. V kategoriji ljudske glasbe je bila konkurenca številčnejša, saj je bilo za tekmovanje izbranih kar devet zasedb. Drugo mesto je pripadlo Vivi z izvrstnimi 95 točkami. Prvo mesto je z 95,2 točke pripadlo estonskemu mladinskemu zboru, tretje pa so s 94,8 točke osvojili Latvijci, ki so osvojili tudi Grand Prix, v katerem so se pomerili najboljši zbori iz posamezne kategorije.Vivina uvrstitev je izmed vseh preteklih udeležb slovenskih zborov na tem tekmovanju najboljša do sedaj. 'Viveki' so ponosni, da so lahko v tujini ponovno uspešno zastopali Brežice, Posavje in Slovenijo. 

Vir: MePZ Viva Brežice

Praznovanje kulturnega praznika v Brežicah

8. februar 2019

S slavnostno prireditvijo in podelitvijo priznanj in odličij Zveze kulturnih društev Brežice za leto 2018 smo se v sredo zvečer v Brežicah poklonili našemu osrednjemu prazniku kulture. S slavnostnim govorom ga je oplemenitil dr. Stojan Pelko, filozof in sociolog, po rodu Brežičan. Njegovo razmišljanje o kulturi in umetnosti v najširšem pomenu ter poznavanje državne in lokalne kulturniške scene se je dotaknilo številnega občinstva v dvorani Doma kulture Brežice. 

Govor v celoti namenjamo ponovnemu branju in razmisleku o kulturi v naši dolini šentflorjanski.

Branku Bogoviču v slovo

18. september 2018

Poslovil se je Branko Bogovič, dolgoletni ljubiteljski kulturni ustvarjalec iz Dobove, ki je ustvarjal v okviru Kulturnega društva Franc Bogovič Dobova.

Bil je prejemnik zlatega odličja ZKD Brežice za leto 2015.

Slovo na dobovskem pokopališču bo v četrtek, 20. 9. 2018, ob 16.30 uri.

Stran 1 od 28 (Vseh vnosov: 333)