Novice

Stran 7 od 30 (Vseh vnosov: 349)

Razpis za priznanja in odličja Zveze kulturnih društev Brežice za leto 2014

1. december 2014

V skladu s Pravilnikom o podeljevanju priznanj in odličij Zveze kulturnih društev Brežice (v nadaljevanju ZKD Brežice), ki je obvezna priloga tega razpisa, objavljamo razpis za priznanja in odličja ZKD Brežice za leto 2014.

Predlagatelji za podelitev priznanj in odličij so lahko kulturna društva in ZKD, krajevne in druge organizacije, ustanove in posamezniki.

Predloge na predpisanem obrazcu pošljite v pisni in elektronski obliki na Zvezo kulturnih društev Brežice, Trg izgnancev 12, 8250 Brežice oziroma info@zkd-brezice.si,
do petka, 15. januarja 2015, s pripisom »Razpis za priznanja in odličja ZKD«.

Razpis je objavljen na spletni strani Zveze kulturnih društev Brežice.

Obravnavani bodo pravočasno prispeli predlogi, ki bodo ustrezali kriterijem iz pravilnika in
bodo vsebovali temeljito in objavljivo predstavitev osebe ali organizacije, na katero se predlog nanaša.

O prejemnikih priznanj in odličij bo odločala komisija sestavljena iz članov upravnega odbora ZKD Brežice in dveh zunanjih članov iz družbeno-kulturnega življenja občine Brežice.

Predlagatelji in prejemniki bodo o sklepu obveščeni do konca januarja 2015, priznanja in odličja pa bodo podeljena na osrednji občinski slovesnosti ob Slovenskem kulturnem prazniku.

Razpisno gradivo poiščite v zavihku Priznanja in odličja.

MOFF (Mednarodni otroški folklorni festival) Artiče-Brežice

29. oktober 2014

Konec meseca oktobra (22. 10.—26. 10. 2014) se je v Artičah in Brežicah odvijal 3. Mednarodni otroški folklorni festival, katerega organizator je bila otroška folklorna skupina Oton Župančič Artiče v soorganizaciji z OFS OŠ Artiče in OFS Kresnice OŠ Brežice. Direktorica festivala je Vesna Bogovič.

V sredo, 22. 10. 2014, smo v popoldanskih urah sprejeli goste s Češke. To niso bili čisto navadni gostje, pač pa naši prijatelji, folklorniki otroške folklorne skupine Dĕcka iz mesta Kunovice. Naša folklorna skupina jih je tam obiskala letos junija, sedaj pa so nam vrnili obisk. Otroška folklorna skupina »Dĕcka z Kunovic« ima dolgoletno tradicijo. Njihov začetek sega v 60-ta leta prejšnjega stoletja. Na začetku so delovali brez glasbene spremljave, zadnjih 25 let pa imajo svoje glasbenike. Skupino sestavlja 20 plesalcev, starih 12—17 let. Skupina se ne ukvarja samo s plesom, pač pa tudi z ritmičnimi vajami, petjem ter igrami. Letos praznujejo 50. obletnico, zato pripravljajo posebno prireditev v novembru.

Mednarodni otroški folklorni festival Artiče - Brežice

23. oktober 2014

V Artičah in Brežicah bo v času od 22. do 26. oktobra 2014 potekal že 3. Mednarodni otroški  folklorni festival. Festival organizira Otroška Folklorna skupina KUD Oton Župančič  iz Artič skupaj z Osnovnima šolama Artiče in Brežice.

Artiškim folklornikom zlato priznanje z državnega srečanja

20. oktober 2014

Sežana – Člani odrasle folklorne skupine KUD Oton Župančič Artiče so se v soboto, 18. oktobra,  predstavili na 2. delu državnega srečanja odraslih folklornih skupin Le plesat me pelji 2014. Artičani so si s predstavljenim spletom na odru Kosovelovega doma v Sežani prislužili tudi zlato priznanje s pohvalo za dovršeno odrsko postavitev Plesi kmečkega bala. Priznanje, ki so ga dobile samo 3 skupine, je za artiško folklorno dejavnost izrednega pomena, saj je potrditev zagnanega dela in uspešnega sodelovanja z izjemnim slovenskim etnokoreologom, g. Mirkom Ramovšem, ki je avtor nagrajene postavitve.

Filmska ustvarjalnica Gibljive slike kulturnih društev

8. oktober 2014

Ponovno vabimo vse zainteresirane člane kulturnih društev v občini Brežice, da se udeležijo filmske ustvarjalnice – Gibljive slike kulturnih društev.

Izvajalec ustvarjalnice je zavod Lijamedia, prvo srečanje udeležencev pa bo predvidoma 8. novembra 2014 v učilnici Doma kulture Brežice.

Podrobnosti so objavljene v razpisu, ki ga poiščete v rubriki Razpisi in obrazci. Priložena je tudi prijavnica.

Pevski dosežek artiških folklornikov

30. september 2014

STRAŽA – Odrasla folklorna skupina KUD Oton Župančič Artiče je v soboto, 20. 9. 2014, zabeležila nov dosežek, tokrat na pevskem področju, z udeležbo na regijskem srečanju pevcev ljudskih pesmi in godcev ljudskih viž, ki je v organizaciji JSKD-ja potekalo v straškem kulturnem domu. Predstavilo se je 12 izbranih skupin, ki so se najbolje odrezale na območnih srečanjih Dolenjske, Bele Krajine in Posavja.

Dejstvo, da so bili izbrani za regijsko srečanje, je zanje poseben uspeh, na katerega so zelo ponosni, saj so se letos prvič v zgodovini artiške folklorne dejavnosti prijavili na tovrstno srečanje. Glavna pobuda za sodelovanje je bilo prejeto zlato priznanje s pohvalo za vzpodbujanje ljudskega načina petja v folklorni skupini na lanskem državnem srečanju folklornih skupin. V soboto so se na srečanju predstavili z dvema pesmima – Hribčki, ponižajte se in Petelinček se je ženu ter prejeli lepe odzive in pohvale, kar je potrditev njihovega poslanstva, ki v veliki meri zajema tudi petje in ohranjanje ljudskih pesmi.

Lucija Lepšina

Območna likovna kolonija - Panoramski likovni mozaik

25. avgust 2014

Vljudno vabljeni k likovnemu ustvarjanju na Območni likovni koloniji Panoramski likovni mozaik v organizaciji JSKD Območna izpostava Brežice.

Letošnji likovni ustvarjalni potep se bo odvijal v soboto, 13. 9. 2014, od 9. ure dalje v parku pri Domu kulture Brežice in na stičišču ulic pri Občini Brežice in se bo zaključil z večerno otvoritvijo nastalih del v Domu kulture Brežice.

Rok prijave: ponedeljek, 8. 9. 2014

Razpis in prijavnica sta v prilogi.

 

V Tednu ljubiteljske kulture z dogodki po naši občini

11. junij 2014

Mesto Brežice in ostali kraji v brežiški občini so prežeti z bogato tradicijo ljubiteljske kulture. Ta se organizirano oblikuje v 26 kulturnih društvih s preko 50 sekcijami na področjih zborovske in instrumentalne glasbe, folklorne in literarne dejavnosti, sodobnega in historičnega plesa, likovne ustvarjalnosti in gledališča. Več kot 1400 ustvarjalcev v občini s 24.473 prebivalci v društvih uresničuje željo po izražanju in izpopolnjevanju lastnih duhovnih potreb in dajanju lepega vsem uživalcem teh dobrin. Posledično je s tem izražena tudi velika pripadnost temu segmentu družbe.

Pomembno je dejstvo, da Občina Brežice zgledno podpira kulturno ustvarjanje in s sofinanciranjem omogoča redno delovanje kulturnih društev. 

 

Posamezna kulturna društva, Zveza kulturnih društev in Javni sklad RS za kulturne dejavnosti Območna izpostava Brežice javnosti ponujajo nešteto dogodkov, ki predstavljajo preplet energij ustvarjalcev in ljubiteljev produktov ljubiteljske kultur

V Tednu ljubiteljske kulture bo v brežiški občini osem dogodkov v organizaciji posameznih kulturnih društev. 

Zveza kulturnih društev Brežice se bo akciji simbolično pridružila s postavitvijo priložnostne razstave o delovanju brežiške ljubiteljske kulture v izložbenih oknih nekdanje ljubljanske banke v centru Brežic. Povsod bodo predstavniki zveze promovirali akcijo in pomen ljubiteljske kulture. Obiskovalce bodo vabila tudi sočna jabolka kot simbol plodnosti, ki jih vsem, v sodelovanju s trgovsko verigo Tuš, namenja  JSKD RS.

Zveza dogodke promovira tudi na spletni strani http://www.zkd-brezice.si/

 

Obiskovalce in ljubitelje kulturne ustvarjalnosti vljudno vabimo k spremljanju in soustvarjanju dogodkov, ki bodo predstavljali še en prispevek plemenitosti ljubiteljske kulturne ustvarjalnosti, ki nastaja v občini Brežice.

 

Teden ljubiteljske kulture od 15. do 22. 6. 2014

27. maj 2014

Javni sklad RS za kulturne dejavnosti (JSKD) v sodelovanju z Zvezo kulturnih društev Slovenije pripravlja prvi vseslovenski teden ljubiteljske kulture, ki bo potekal med 15. in 22. junijem 2014 in bo z ustvarjalno energijo povezal celotno Slovenijo ter poskrbel za široko promocijo ljubiteljske kulture in njenih ustvarjalcev.
Z vseslovenskim tednom ljubiteljske kulture se tako poklanjamo vsem, ki svojo energijo in čas namenjajo kulturi. Preko kulturnega dogajanja želimo povezati prebivalce lokalnih skupnosti in celotne Slovenije ter zamejstva. Ob tem praznovanju smo na vse lokalne skupnosti naslovili tudi pobudo, da v tem tednu zasadijo sadno drevo stare slovenske avtohtone sorte. Simbol tedna ljubiteljske kulture je namreč rodovitno drevo, ki ponazarja široko dostopnost in raznolikost naše kulture, ohranjanje kulturne dediščine in tudi skrb za biotsko raznovrstnost Slovenije ter simbolno obnovo po žledolomu. Pobuda o zasaditvi sadnih dreves je namenjena osveščanju prebivalstva o pomenu ohranjanja avtohtonih sort kot kulturne dediščine ter ustreznega odnosa do okolja.
Vseslovenski teden ljubiteljske kulture bodo zaznamovali različni kulturni dogodki, ki jih bomo po vsej Sloveniji in v zamejstvu pripravili skupaj s številnimi lokalnimi skupnostmi, kulturnimi društvi, zvezami društev in območnimi izpostavami JSKD.

Stran 7 od 30 (Vseh vnosov: 349)

Kontakt

Zveza kulturnih društev Brežice
Trg Jožeta Toporišiča 3
8250 Brežice
041 326 162 (predsednik)
info@zkd-brezice.si
zkd-brezice.si

Uradni podatki

Zveza kulturnih društev Brežice
Trg Jožeta Toporišiča 3
8250 Brežice
Slovenija
ID za DDV: 55719295
IBAN: SI56 6100 0001 5784 575 (Delavska hranilnica)

Sledite nam