Novice

Stran 7 od 29 (Vseh vnosov: 343)

Filmska ustvarjalnica Gibljive slike kulturnih društev

8. oktober 2014

Ponovno vabimo vse zainteresirane člane kulturnih društev v občini Brežice, da se udeležijo filmske ustvarjalnice – Gibljive slike kulturnih društev.

Izvajalec ustvarjalnice je zavod Lijamedia, prvo srečanje udeležencev pa bo predvidoma 8. novembra 2014 v učilnici Doma kulture Brežice.

Podrobnosti so objavljene v razpisu, ki ga poiščete v rubriki Razpisi in obrazci. Priložena je tudi prijavnica.

Pevski dosežek artiških folklornikov

30. september 2014

STRAŽA – Odrasla folklorna skupina KUD Oton Župančič Artiče je v soboto, 20. 9. 2014, zabeležila nov dosežek, tokrat na pevskem področju, z udeležbo na regijskem srečanju pevcev ljudskih pesmi in godcev ljudskih viž, ki je v organizaciji JSKD-ja potekalo v straškem kulturnem domu. Predstavilo se je 12 izbranih skupin, ki so se najbolje odrezale na območnih srečanjih Dolenjske, Bele Krajine in Posavja.

Dejstvo, da so bili izbrani za regijsko srečanje, je zanje poseben uspeh, na katerega so zelo ponosni, saj so se letos prvič v zgodovini artiške folklorne dejavnosti prijavili na tovrstno srečanje. Glavna pobuda za sodelovanje je bilo prejeto zlato priznanje s pohvalo za vzpodbujanje ljudskega načina petja v folklorni skupini na lanskem državnem srečanju folklornih skupin. V soboto so se na srečanju predstavili z dvema pesmima – Hribčki, ponižajte se in Petelinček se je ženu ter prejeli lepe odzive in pohvale, kar je potrditev njihovega poslanstva, ki v veliki meri zajema tudi petje in ohranjanje ljudskih pesmi.

Lucija Lepšina

Območna likovna kolonija - Panoramski likovni mozaik

25. avgust 2014

Vljudno vabljeni k likovnemu ustvarjanju na Območni likovni koloniji Panoramski likovni mozaik v organizaciji JSKD Območna izpostava Brežice.

Letošnji likovni ustvarjalni potep se bo odvijal v soboto, 13. 9. 2014, od 9. ure dalje v parku pri Domu kulture Brežice in na stičišču ulic pri Občini Brežice in se bo zaključil z večerno otvoritvijo nastalih del v Domu kulture Brežice.

Rok prijave: ponedeljek, 8. 9. 2014

Razpis in prijavnica sta v prilogi.

 

V Tednu ljubiteljske kulture z dogodki po naši občini

11. junij 2014

Mesto Brežice in ostali kraji v brežiški občini so prežeti z bogato tradicijo ljubiteljske kulture. Ta se organizirano oblikuje v 26 kulturnih društvih s preko 50 sekcijami na področjih zborovske in instrumentalne glasbe, folklorne in literarne dejavnosti, sodobnega in historičnega plesa, likovne ustvarjalnosti in gledališča. Več kot 1400 ustvarjalcev v občini s 24.473 prebivalci v društvih uresničuje željo po izražanju in izpopolnjevanju lastnih duhovnih potreb in dajanju lepega vsem uživalcem teh dobrin. Posledično je s tem izražena tudi velika pripadnost temu segmentu družbe.

Pomembno je dejstvo, da Občina Brežice zgledno podpira kulturno ustvarjanje in s sofinanciranjem omogoča redno delovanje kulturnih društev. 

 

Posamezna kulturna društva, Zveza kulturnih društev in Javni sklad RS za kulturne dejavnosti Območna izpostava Brežice javnosti ponujajo nešteto dogodkov, ki predstavljajo preplet energij ustvarjalcev in ljubiteljev produktov ljubiteljske kultur

V Tednu ljubiteljske kulture bo v brežiški občini osem dogodkov v organizaciji posameznih kulturnih društev. 

Zveza kulturnih društev Brežice se bo akciji simbolično pridružila s postavitvijo priložnostne razstave o delovanju brežiške ljubiteljske kulture v izložbenih oknih nekdanje ljubljanske banke v centru Brežic. Povsod bodo predstavniki zveze promovirali akcijo in pomen ljubiteljske kulture. Obiskovalce bodo vabila tudi sočna jabolka kot simbol plodnosti, ki jih vsem, v sodelovanju s trgovsko verigo Tuš, namenja  JSKD RS.

Zveza dogodke promovira tudi na spletni strani http://www.zkd-brezice.si/

 

Obiskovalce in ljubitelje kulturne ustvarjalnosti vljudno vabimo k spremljanju in soustvarjanju dogodkov, ki bodo predstavljali še en prispevek plemenitosti ljubiteljske kulturne ustvarjalnosti, ki nastaja v občini Brežice.

 

Teden ljubiteljske kulture od 15. do 22. 6. 2014

27. maj 2014

Javni sklad RS za kulturne dejavnosti (JSKD) v sodelovanju z Zvezo kulturnih društev Slovenije pripravlja prvi vseslovenski teden ljubiteljske kulture, ki bo potekal med 15. in 22. junijem 2014 in bo z ustvarjalno energijo povezal celotno Slovenijo ter poskrbel za široko promocijo ljubiteljske kulture in njenih ustvarjalcev.
Z vseslovenskim tednom ljubiteljske kulture se tako poklanjamo vsem, ki svojo energijo in čas namenjajo kulturi. Preko kulturnega dogajanja želimo povezati prebivalce lokalnih skupnosti in celotne Slovenije ter zamejstva. Ob tem praznovanju smo na vse lokalne skupnosti naslovili tudi pobudo, da v tem tednu zasadijo sadno drevo stare slovenske avtohtone sorte. Simbol tedna ljubiteljske kulture je namreč rodovitno drevo, ki ponazarja široko dostopnost in raznolikost naše kulture, ohranjanje kulturne dediščine in tudi skrb za biotsko raznovrstnost Slovenije ter simbolno obnovo po žledolomu. Pobuda o zasaditvi sadnih dreves je namenjena osveščanju prebivalstva o pomenu ohranjanja avtohtonih sort kot kulturne dediščine ter ustreznega odnosa do okolja.
Vseslovenski teden ljubiteljske kulture bodo zaznamovali različni kulturni dogodki, ki jih bomo po vsej Sloveniji in v zamejstvu pripravili skupaj s številnimi lokalnimi skupnostmi, kulturnimi društvi, zvezami društev in območnimi izpostavami JSKD.

Maj v mestu Brežice

22. maj 2014

V soboto, 24. 4. bodo dogajanje v mestu popestrili:

Harmonikarji KD Ivan Kobal iz Krške vasi

Folklorna skupina Duplo in Ženski pevski zbor Pišece KD Orlica Pišece

Nuša Derenda

Plesno društvo imani

Glasbena šole Krško

 

 

Maj v mestu Brežice

4. maj 2014

Vabljeni na sobotne majske dopoldneve v mestu Brežice s priložnostnim kulturnim in zabavnim programom, ki se bo odvijal na ploščadi pred občinsko stavbo.

V soboto, 17. maja 2014, bodo nastopili:

10:00, 11:00 in 12:00 - učenci Glasbene šole Brežice z deset minutnim programom

10:25 - Mariachi La Paloma

11:30 - Folklorna skupna KUD Oton Župančič Artiče

Med 11. in 12. uro: Nuša Derenda

 

Uspehi naših tamburašev in folklornikov

22. april 2014

V Bohinjski Bistrici je 5. 4. 2014 potekalo 34. državno srečanje tamburašev in mandolinistov Slovenije. Na strokovno spremljanem dogodku je Tamburaški orkester KUD Oton Župančič Artiče prejel srebrno priznanje.

Folklorna skupina (odrasli) KUD Oton Župančič Artiče se je 12. 4. 2014 predstavila na Območnem srečanju odraslih folklornih skupin na Senovem in bila predlagana za državno raven. Na istem srečanju sta bili za regijsko raven predlagani Mladinska folklorna skupina KUD Oton Župančič Artiče in Folklorna skupina KD Franc Bogovič Dobova.

Čestitamo za uspehe!

 

Stran 7 od 29 (Vseh vnosov: 343)

Kontakt

Zveza kulturnih društev Brežice
Trg Jožeta Toporišiča 3
8250 Brežice
041 326 162 (predsednik)
info@zkd-brezice.si
zkd-brezice.si

Uradni podatki

Zveza kulturnih društev Brežice
Trg Jožeta Toporišiča 3
8250 Brežice
Slovenija
ID za DDV: 55719295
IBAN: SI56 6100 0001 5784 575 (Delavska hranilnica)

Sledite nam