Moški pevski zbor Kapele KD Kapele praznuje 100 let delovanja

4. 9. 2020

Moški pevski zbor Kapele letos obeležujemo 100. obletnico neprekinjenega delovanja. Zgodba se je začela leta 1920  in se ni ustavila niti za časa druge svetovne vojne, saj so Kapelci peli tudi v »lagerju« v izgnanstvu. Zelo častitljiva obletnica, še posebej če vzamemo v obzir, da so po naših podatkih v Sloveniji samo štirje zbori, ki nepretrgoma delujejo dalj časa, v Posavju pa smo absolutni rekorderji.

Letos nam jo je zagodla mala in nevidna, a vseeno nevarna stvarca, ki sliši na ime corona virus. Slavnostni koncert smo načrtovali že meseca maja a se žal ni izšlo. Sedaj je postavljen novi datum in sicer 12. september letos, če bo situacija z  nevidnim sovražnikom to dovolila. A še pred tem moramo omeniti zelo pomemben dogodek, ki ga načrtujemo en teden prej, točneje v petek, 4. septembra, ko bomo na grajskem dvorišču brežiškega gradu predstavili knjigo in avdio zgoščenko. Zgoščenka bo zajemala 20 pesmi iz obdobja zadnjega desetletja, ko je na čelu zbora večji del časa bila Mihaela Komočar Gorše, operna pevka in profesorica petja in sploh prva ženska zborovodkinja v Kapelah. Pred njo se je zvrstilo 11 moških zborovodij.

Zgoščenko smo snemali v treh delih, in sicer prvi del že v lanskem letu, ter dvakrat letos z priznanim tonskim mojstrom Dominikom Krtom iz Dream studia Krt. Sicer je to naša tretja zgoščenka, iz nabora cca. 90 pesmi, ki smo se jih naučili v zadnjem desetletju, smo izluščili pester izbor od slovenskih ljudskih, umetnih in zabavnih pesmi do liturgičnih in tujih pesmi. Zraven predstavitve zgoščenke pa smo si zadali še en velik projekt. Izdali in javnosti bomo predstavili knjigo z naslovom »POPEVAMO ŽE STO LET«. V knjigi bo zajet kronološki pregled skozi sto let delovanja zbora, kakor tudi razne zanimivosti, ki so se dogajale v povezavi s kapelskim moškim zborom. Knjigo smo pripravili v sodelovanju z urednikom Ernestom Sečnom. Oblikovanje in tiskanje pa bo izvedlo podjetje Artisk iz Dobove. Knjiga bo seveda tudi opremljena z bogatim slikovnim gradivom, tako tistim  starejšim iz obdobja začetka zbora, ki zdaj že predstavljajo pravo vrednost, do fotografij iz novejših časov.

Kot že omenjeno, pa za 12. septembra, ravno tako na grajskem dvorišču brežiškega gradu, načrtujemo slavnostni koncert s slavnostnimi govorniki, podelitvijo Gallusovih priznanj pevcem, ki so v zboru več kot pet let in seveda bogatim pevskim programom, ki bo zajemal pesmi iz vseh obdobij delovanja zbora. Tako ne bo manjkala povsem prva pesem, za katero obstajajo note v našem arhivu, pa pesmi, ki jih je napisal Ivan Pinterič, sicer organist  in zborovodja z najdaljšim stažem v Kapelah, saj je zbor vodil kar štiri desetletja. Krstno pa se bomo občinstvu predstavili s pesmijo, ki je posvečena Moškemu pevskemu zboru ob 100. obletnici z naslovom »Kakor oblak si mi ti«. Besedilo za pesem je napisal Marko Škofca, vnuk prej omenjenega Ivana Pinteriča, uglasbil pa jo je skladatelj Matjaž Predanič. Na koncertu se bomo obiskovalcem predstavili tudi v novih in malo drugačnih oblekah, kot so nas bili vajeni zadnja leta.

Vljudno vas vabimo, da se udeležite obeh naših prireditev in sicer:

PREDSTAVITEV KNJIGE IN ZGOŠČENKE

4. 9. 2020 ob 20. uri Grajsko dvorišče Posavskega muzeja Brežice

Slavnostni govornik predsednik državnega zbora RS mag. Igor Zorčič

SLAVNOSTNI KONCERT

12. 9. 2020 ob 19. uri Grajsko dvorišče Posavskega muzeja Brežice

Slavnostni govornik poslanec evropskega parlamenta Franc Bogovič

Vljudno vas prosimo, da zaradi izrednih razmer s corona virusom vašo udeležbo potrdite na mail kdkapele@gmail.com, na tel. številko 031 435 149 ali na Posavski muzej Brežice.

Hvala za razumevanje.

Če ste ostali brez vstopnic ...

Vsem, ki niste uspeli rezervirati mesto na našem SLAVNOSTNEM KONCERTU sporočam, da so vsa mesta za 12. 9. 2020 že zasedena.

Zaradi velikega povpraševanja bomo izvedli DODATEN KONCERT naslednji dan v nedeljo, 13. 9. 2020 ob 18. uri, prav tako na grajskem dvorišču Posavskega muzeja Brežice.

Vljudno vabljeni!

KD Kapele

Medijska objava: 4. 9. 2020

Kontakt

Zveza kulturnih društev Brežice
Trg Jožeta Toporišiča 3
8250 Brežice
041 326 162 (predsednik)
info@zkd-brezice.si
zkd-brezice.si

Uradni podatki

Zveza kulturnih društev Brežice
Trg Jožeta Toporišiča 3
8250 Brežice
Slovenija
ID za DDV: 55719295
IBAN: SI56 6100 0001 5784 575 (Delavska hranilnica)

Sledite nam